Na pravé jesenné kačacie či husacie hody už nemusíte cestovať iba do Slovenského Grobu a ďalších obcí v Malých Karpatoch. Tieto vychýrené vinárske oblasti píšu históriu hodov už viac ako sto rokov. Postupne sa táto gurmánska tradícia dostala aj do ostatných častí Slovenska. Teraz si hody, ktorým kraľuje chrumkavá hus, môžete spraviť aj doma.Vďaka technologicky vyspelým, jednoducho ovládateľným domácim spotrebičom a chytrým radám to je jednoduché. Pozvite rodinu či blízkych a pripravte im nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Chrumkavú pečenú hus pripravíte v multifunkčnej rúre BO75SY2B z dizajnovej rady Gorenje Simplicity. Rúra disponuje inteligentným pamäťovým systémom AdaptTech, ktorý si pamätá osobné nastavenia a automaticky ich ponúka pri ďalšom použití. Napriek využiteľnému objemu 65 litrov patrí tento spotrebič do energetickej triedy A-20%. Kapacitne sa tak zaraďuje medzi najväčšie na trhu. Vďaka množstvu doplnkových funkcií v podobe variabilného grilu, infra grilu a rýchleho predhrevu FastPreheat je táto rúra ako stvorená pre domáce husacie hody! Vyrába sa v dvoch farebných prevedeniach – biela alebo grafitovo čierna s celosklenenou vnútornou stranou dvierok a skleneným čelným panelom.
Rad domácich spotrebičov
Gorenje Simplicity bol špeciálne navrhnutý tak, aby zodpovedal
rýchlemu životnému štýlu moderných ľudí. Ovládanie spotrebičov je zabezpečené prostredníctvom
jedného gombíka s najpoužívanejšími a najobľúbenejšími programami. Čisté línie, prvotriedne výrobné materiály a ergonómia sa budú vynímať v
domácnosti.
Tipy ako upiecť hus
- pred pečením nechajte nakorenenú a osolenú hus pár hodín odstáť. Do jej vnútra môžete umiestniť zopár jabĺk pre zvýraznenie chuti
- hus umiestnite na pekáč prsami smerom dole a podlejte ju vodou
- pečte vcelku pozvoľna pri maximálnej teplote 150 °C
- dĺžka pečenia je závislá od veľkosti husi, orientačný čas sú približne 3 hodiny
- pol hodinu pred koncom pečenia hus odokryte, aby získala chrumkavú kôrku. Vtedy môžete aj výrazne zvýšiť teplotu pečenia
- veľké množstvo výpeku môžete postupne odlievať a následne ho použiť ako omáčku
- ako prílohu k pečenej husi voľte tradičné domáce lokše a červenú kapustu.
Ako pripraviť zemiakové lokše
Budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubej alebo hladkej múky
- soľ
- maslo na potretie.
Očistené zemiaky uvarte v osolenej vode, popučte a nechajte vychladnúť. Potom ich osoľte, pridajte múku a vypracujte tuhé cesto. Z neho vyvaľkajte primerane hrubé lokše. Pečte na suchej panvici z oboch strán. Pre uchovanie lahodnej chuti potrite hotové lokše z každej strany maslom.